Lépjen kapcsolatba velünk info@hk-green.hu

Karácsony története

A béke, a szeretet és a családdal és barátokkal töltött idők ellenállhatatlanul közelednek. Ez a csodálatos időszak kíséri hatalmas stresszt, kapkodást és a legjobb ajándékok keresését.

A varázslatos karácsony előtti időszak azonban nem mindig öltött ilyen formát. A mai cikkben elmondjuk, mi a helyzet ennek a csodálatos és szeretett időszaknak - a karácsonyi időszaknak - a történelmével.

Az első fontos elem, amelyet nem szabad megemlítenünk, az, hogy az évnek ez a fontos időszaka honnan származik.

A karácsonyt a különböző vallási, pogány és más hagyományok keverékének írják le. Más szempontból a karácsony hagyományokra épül. A többi ünnephez hasonlóan szorosan kapcsolódnak valami új kezdetéhez, egyébként karácsonykor sem ugyanaz. Minden évben évszázadok óta a karácsonyt közvetlenül a téli napforduló után ünneplik, amelyet valami új követ, mégpedig a nyári napforduló.

Kíváncsi vagy, miért ünneplik a karácsonyt néhány nappal a téli napforduló után, december 24-én vagy 25-én? Keresztény szempontból a karácsony megünneplése Jézus születésének dátumához kapcsolódik. Ennek a hipotézisnek azonban nem kell valós tényeken alapulnia, mivel a konkrét dátum nem ismert. Az elmélet szerint a keresztények december 25-i dátumot választották a fent említett napforduló miatt. Ezt a dátumot elsősorban a napforduló miatt választották, ahonnan a nap felkel. Számukra ez a Megváltó eljövetelét jelentette. A második elmélet szerint ezt a dátumot a húsvét ünnepének figyelembe vételével választották. Ismét a napforduló 9 hónappal a napéjegyenlőség után következik, amelynek közelében a húsvétot ünneplik. A harmadik elmélet szerint a keresztények igyekeztek átfogni az akkor nagyon fontos ünnepeket, például Mitra óperzsa napisten kultuszának megünneplését.

A betlehem készítéséhez kapcsolódó hagyományt Assisi Ferenc népszerűsítette a 10. században. Ez a gyönyörű szokás villámgyorsan elterjedt egész Európában. Számos szimbólum van színekben és minden kapcsolat, amelyet alkalmaztak és alkalmaznak a betlehemre. A betlehemet díszítik levelek, borostyán vagy akár fagyöngy. A vörös, zöld, arany színek a vér és az örök élet szimbólumait jelentik. A három király által a kis Jézusnak elhozott ajándékok az örök életet szimbolizálják.

És mit jelentett ez? A fagyöngydíszítés az ősi európai mítoszokból és folklórból származik. Amikor a növényen jellegzetes fehér bogyók vannak, és egy pár csókolózik a kiváló növény alatt, az egyik bogyó a termékenység jeleként letörik.

Ha kimondják a Karácsony szót, akkor azonnal a legértékesebb elem jut eszembe. Az elem a díszítéséhez kapcsolódó fa. A fák rendkívül népszerű díszítése a 7. századból származik, és a fák pogány imádatából származik. Sv. Bonifác kijelentette, hogy tölgyek helyett egy fenyőt kell imádni, amelynek spitzje az ég felé mutat, és a fenyő alakja a Szentháromsághoz hasonlít.

A még a 21. században is rendkívül zengő karácsonyfa kifejezés csak a 12. században jelent meg később - konkrétan a 19. században. A világ egyes részein karácsonyi dekorációként karácsonyi kaktuszt és más típusú növényeket is használnak.

A fények, amelyek szintén a karácsony jellegzetes elemei, Jézus szimbólumai - a világ világossága. A történelemből azonban tudjuk, hogy a tűz mindig az napéjegyenlőség ünnepe volt. Ennek a sokak által rendkívül népszerű dekorációnak, amint már említettük, sokkal nagyobb és mélyebb jelentése van, mint csupán a ház vagy a ház külsejének értelmetlen és eltúlzott díszítése.

A karácsonyi dalok és énekek az egyházi énekek és a népdalok kombinációját jelentik. A népszerűség és a népszerűség növekedett, és a 19. században kezdett gyors növekedést elérni. Ebben az időszakban kezdték egyesíteni az emberek minden kapcsolatot és mélyebb társadalmi jelentőséget. A mai napig olyan karácsonyi dalokkal találkozhatunk, amelyek mindenhol elhangzanak, legalább egy hónappal e varázslatos időszak előtt. Ez a marketing lépés kapcsolódik a fogyasztáshoz, amellyel szembesülünk. Az e dalokra jellemző fülbemászó dallamok sokak körében népszerűek, ezért lelassíthatnak, megnyugtathatnak, és a bevásárlóközpontokban így sokkal több időt tölthetünk el - növeljük a kereskedők forgalmát.

És mi van az ajándékokkal? Sokan úgy gondolják, hogy az adakozás szimbolikája a Bibliából származik, a három király Betlehembe érkezésével. De az igazság más. Az ajándékozás szimbolikája az ókori római Szaturnália ünnep hagyományát követi a Szaturnusz isten tiszteletére. Az ajándékok tartalma azonban évszázadok óta hasonló a maihoz. Anyagi kérdések, amelyek jellemzőek voltak a korban. Műanyag játékok helyett a gyerekek gyakran jobb minőségű anyagokból, például fából készült játékokat találtak a fa alatt.