Lépjen kapcsolatba velünk info@hk-green.hu

Az orchidea és betegségei

Celada Orchideák (lat. Orchidaceae), népiesen Orchideák rendkívül kiterjedt. Eddig mintegy 30 000 botanikai fajt írtak le a vadonban . Több mint 100 000 hibridet és fajtát hoztak létre mesterséges körülmények közötti keresztezéssel. Ez tanúskodik nagy népszerűségükről és népszerűségükről a dísznövények termesztői körében. Ma az orchidea sok háztartásban megtalálható.

Idővel az orchidea termesztője minden bizonnyal találkozni fog ezekkel a növényekkel fertőző betegségekkel és kártevőkkel.

Főleg elhanyagolt és rosszul termesztett növényeken jelennek meg. Annak érdekében, hogy időben és helyesen diagnosztizálja a betegséget vagy kártevőt , a termelőnek tudnia kell, hogy mi a kóros a növény megjelenésében és általános állapotában. Ha a problémát az elején találják meg, a sikeres kezelés valószínűsége sokkal nagyobb. Mindazonáltal szem előtt kell tartani, hogy az orchideák rendszeresen cserélik a leveleket, így a levelek sárgulása is teljesen természetes jelenség lehet.

A gyökerek, álgumók és földimogyoró rothadása

Hosszan tartó vízfelesleg képződik az aljzatban. Ezt okozhatja fertőzött talaj vagy szennyezett szerszámok hozzáadása is. A beteg növény gyengül, nem nő, és fokozatosan elpusztulhat.

Ellenőrizzük a növény gyökérzetét, és eltávolítjuk az érintett részeket, amelyek barna színűek , sőt pépesek. A gyökereknek csak szilárd fehér részeit hagyjuk, amelyeket kellőképpen gombaölő szerekkel kezelünk. Ezután az orchideát új szubsztrátumba és virágcserépbe ültetjük. Elpusztítjuk a beteg részeket.

Szirompenész

Ha az orchidea termesztési környezete túl meleg és párás, akkor a Botrytis gomba fertőzheti meg. A betegség barna vagy fekete foltokon nyilvánul meg a virágokon. Nagyon fertőző. A szirmokat azonnal el kell távolítani és megsemmisíteni. A termesztési feltételeket is ennek megfelelően kell módosítani. A növényt fungicid oldattal kezeljük.

Fekete rothadás

Ha növényen van   túl sok állóvíz hosszú ideig, fekete foltok jelenhetnek meg a leveleken, amelyek fokozatosan elterjednek az egész növényben. Távolítsa el és pusztítsa el az érintett részeket, kezelje a növényt fungicid permetezővel.

Bakteriális lágy és barna rothadás

Ez a betegség a nem megfelelően meleg és nedves környezetben termesztett orchideákat támadja meg. Felöntjük vízzel. A tünetek a levelek vizes részei, amelyeket gyakran sárga szegélyez. A betegség gyorsan terjed az orchideák gyökereire és álgumóira. A korhadt részek kellemetlen szagúak. A fertőzött részeket eltávolítjuk és megsemmisítjük. Az egész orchideát és az összes közeli növényt megfelelő gombaölő szerrel kezeljük.

Vírusos betegség

A virózis az orchideákat érintő legveszélyesebb betegség. A növény vírusfertőzése a lassú növekedésben, a levelek és virágok deformációjában nyilvánul meg. A leveleken klorotikus foltok képződnek. A vírusok bevezetik a növényeket a kártevőkbe, vagy fertőzött eszközökkel továbbítják őket. A virózis kezelésére hatásos szer még nem ismert. A fertőzött növényeket el kell pusztítani.

Állati kártevők

Pajzsok

Megtámadják a kifejlett növényeket és károsítják a levélszívókat. A pajzs (a férgekhez tartozik) teste pajzs alakú viaszváladékokkal védett. Egy felnőtt egy helyhez ragaszkodik egész életében. Ha apró előfordulást találunk, akkor azokat mechanikusan eltávolítjuk, először szappanos vízzel dörzsölve. Ha nagy mennyiséget észlelünk , ismételten alkalmazzuk a rovarölő oldatot, felváltva a hatóanyagot. Adjon hozzá viasz nedvesítőszert a permethez.

Puklice

Szívással ártanak az orchideáknak is zöldséglevek. Előfordulásukat a növény különböző élettani rendellenességei jelzik. A Puklice (a férgekhez tartozik) hátát ovális vagy kerek viasz váladék borítja. Apró előfordulás esetén a kártevőket alkohollal megkenhetjük és mechanikusan eltávolíthatjuk. Nagy előfordulás esetén rovarölő szerekkel permetezzük, amelyeket felváltva cserélünk. Nedvesítőszert adunk a permethez.

Levéltetvek

A növények föld feletti részein - a leveleken, a szárakon és a virágokon - élősködnek. Nagy mennyiségű lé pumpálásával megakadályozzák az orchideák egészséges növekedését. A szerves foszfát rovarirtó szereket többször használják permetezésre, és forgatni kell őket.

Gyökér levéltetvek

Megtámadják az orchideák földalatti részeit, amelyek károsítják a cigányokat. A szerves foszfát rovarirtókat felváltva alkalmazzák.

Atka

Főleg a levelek alsó oldalán fordulnak elő. Egy finom pókháló felhívja a figyelmet jelenlétükre és arra, hogy a levelek ugyanolyan porosak. Nagyon gyorsan szaporodnak és ellenállnak a permetezésnek. Azonnal intézkedni kell. Szükséges eltávolítani és megsemmisíteni a növény fertőzött részeit. Az atkaölő permeteket többször is használják az atkák kiirtására - szükség van ezek cseréjére.

Orchideák professzionális utánzatai

Az éghajlati viszonyok között az orchideák termesztésének hátránya, hogy ezeket a dekoratív virágokat csak beltéren lehet termeszteni. Azonban az orchideák mesterséges utánzatai, amelyeket nagyon széles választékban gyártanak, könnyen felhasználhatók a külső díszítéshez .

Különböző típusú orchideák utánzatai különböző változatokban vásárolhatók meg. Mind cserépben növő növényként, de akár egyedi virágzó gallyaként, vagy gyönyörű füzérek formájában . Minden gyártott változat több méretben is megtalálható. Az utánzatok általános megjelenése megkülönböztethetetlen az élő eredetiktől. A textíliákat műanyagokkal kombinálva használják a szirmok előállításához. A szár, a levelek és a légi gyökerek minőségi műanyagból készülnek a legújabb technológiák felhasználásával. Ennek köszönhetően az orchideáját bárhová elhelyezheti, ahol jónak látja. Nem kell figyelembe vennie a hőmérsékletet, a páratartalmat, a fényt. Az orchidea -utánzatok másik előnye, hogy bárhol is helyezkednek el, nem igényelnek karbantartást . Csak le kell törölni a port, és vízzel le kell öblíteni. Tekintettel a hosszú élettartamukra, mindenképpen jó választás.