Lépjen kapcsolatba velünk info@hk-green.hu

Begonia és betegségei

Gyönyörű dekoratív növény. Alkalmas konténerekben és dobozokban történő termesztésre erkélyeken, belső terekben, de virágágyásokban is. Ez a növény közel 1000 fajt tartalmaz. Egy növény, amelyet gyönyörű virágokért és vonzó levelekért termesztenek - ez Begonia.

Azonban betegségek is előfordulnak ebben a nem túl igényes és nagyon népszerű növényben. Az a tény, hogy egy növény megbetegszik, kártevők támadják meg, vagy más betegségekben szenved, szinte mindig a termesztők rovására megy. Növényi problémákat okoznak, akár rossz talajba ültetve, túl erős napfénybe helyezéssel, elégtelen szellőzéssel, akár helytelen öntözéssel és növényi táplálkozással.

Számos jel utal arra, hogy a növénynek nincs igaza, és hamarosan láthatók. A növény kevésbé létfontosságú. A szárak lógnak. A levelek foltosak vagy elveszítik színüket. A levelek széle száraz. A levelek elcsavarodnak és elveszítik eredeti alakjukat. Ezen megnyilvánulások mindegyike más problémát jelez a növény számára.

Begonia legveszélyesebb betegségei közé tartoznak a gombák, gombás betegségek és a vírus által okozott betegségek.

Szürke penész - botrytis cinerea

Szürke bevonatként jelenik meg, amely a növény bármely részén - a leveleken, szárakon, rügyeken és virágokon - megjelenhet. Mivel ez a gomba főleg puha levelekkel támadja meg a növényeket, elég gyakran támadja meg a Begóniát is.

Barna foltok jelennek meg a fertőzött növények levelein is. Ha ezt a betegséget észlelik, a növényt el kell választani a többitől, a növény minden fertőzött részét el kell távolítani és el kell pusztítani, és permetezéssel fungicidet kell alkalmazni a növényre. Szükséges továbbá a fertőzött talaj eltávolítása. Ez a legalkalmasabb új hordozóra történő átvitelre. A további termesztés során csökkentenünk kell az öntözést és a harmatot. Az üzem javítani fog a jobb szellőzésen is.

Lisztharmat

Ez a betegség nem olyan gyakori, mint a szürke penész és okai ez egy primitív gombás organizmus - gomba. Fehér poros lerakódás képződik a fertőzött növény leveleinek felületén. A szürkepenésztől eltérően ez a betegség nem jár olyan súlyos következményekkel a fertőzött növényre. Ha azonban elhanyagoljuk, szárakra és virágokra is átterjedhet. A leginkább érintett leveleket el kell távolítani, és fungicidet kell permetezni a növényre. A leveleket kénnel is óvatosan megszórhatjuk. Javítani kell az üzem körüli szellőzést.

Vírusok

Ezek nagyon kicsi részecskék, amelyeket csak elektronmikroszkóppal figyelhetünk meg. A vírusok intracelluláris paraziták. Számos tünet figyelmeztet arra a tényre, hogy a növény vírussal fertőzött . Például a növények növekedése lelassul, és a levélszárak furcsa formákat képeznek. A leveleken halvány vagy akár sárga csíkok képződnek. A színes leveleken fehér foltok képződnek. A növény a vásárláskor megfertőződhetett, vagy a fertőzést rovarok továbbították rá - pl. levéltetvek . A fertőzést szubsztrát vagy szerszám is továbbíthatja. Ha biztos abban, hogy a diagnózis helyes, a beteg növényt el kell dobni és megsemmisíteni. Nincs gyógymód. A vírusok elleni védelem érdekében szükség van az emlős rovarok megszüntetésére és a talaj fertőtlenítésére.