Lépjen kapcsolatba velünk info@hk-green.hu

Ciprus és betegségei

Ciprus (lat. Cupressus ) elegáns örökzöld fa. A ciprusi család fái és cserjék az ókorban nőttek a Földön. Itt voltak, mielőtt megjelentek az első lombhullató fák. A Cyprusy nemzetség a Cypressaceae (lat. Cupressaceae ) családjába tartozik, amelybe a Cypruštekov, Tují, Borievok nemzetségek is tartoznak, de a híres Sequoias is. Annak a ténynek köszönhetően, hogy Ciprus a Földközi -tengerről származik, növekedésüket kedvezőtlenül befolyásolhatják időjárási viszonyaink. Ennek ellenére Ciprus meglehetősen széles körben termesztik hazánkban, a szabadban, de cserépben is, a teraszok és erkélyek megfelelő esztétikai kiegészítőjeként. A Ciprus termesztésében elkövetett hibákat e fák betegségei vagy kártevők fertőzhetik meg. Az első tüneteket regisztráljuk a mérlegen - tűk.

Betegségek

Gyökérrothadás

Ha túl sok nedvességtartalmú helyre ültettük Ciprust , nagyon valószínű, hogy idővel gyökérrothadást mutatnak. Ezt a betegséget olyan gombák okozzák, amelyek számára a nedves talaj életkörülményei alkalmasak az életre és a szaporodásra. E betegség megelőzése érdekében óvatosan kell eljárni Ciprus ültetésénél. Ültetéskor használjon egészséges, vegyszeresen kezelt palántákat, és válasszon egy nem túl nedves élőhelyet, vagy állítsa be a talajt megfelelő vízelvezető intézkedésekkel. Öntözéskor ügyeljünk arra, hogy ne töltsük túl Ciprust.

Ennek a betegségnek a tünetei tükröződnek a növény általános állapotában. A növekedés gyengül, a pikkelyek fokozatosan sárgulnak barnára. A hajtások és az egész ágak kiszáradnak. A gyökér nyaka rozsdás és sötétbarna lesz. Ciprus elkábít, és előbb -utóbb meghal.

Ennek a betegségnek a kezelésében Cipruson a gyökérrendszert kell kezelnünk. A beteg gyökerek barnától feketeig terjednek. Ha azt tapasztaljuk, hogy a gyökerek nagy része beteg - sáros, Ciprust nem lehet megmenteni. A fát el kell égetni. Ha a gyökerek nagy része egészséges, a beteg részeket eltávolítjuk az egészséges - szilárd részekig. A gyökerek egészséges részeit kellően kezeljük gombaölő oldattal, és ha a fa mérete lehetővé teszi, áthelyezzük egy másik, megfelelőbb helyre. Ciprus föld feletti részéről eltávolítjuk az összes betegséggel jelölt részt is. Az egészséges ágak egy részét is eltávolítjuk a gyengített gyökérzet és a föld feletti rész közötti egyensúly fenntartása érdekében.

A mérleg barnulása és szárítása

Ez a betegség viszonylag gyakran fordul elő fiatalabbaknál. Az első tünetek a fiatal Cipruson nyár közepén jelentkeznek. Az alsó ágakon sárga foltok jelennek meg a pikkelyek felső oldalán, amelyek fokozatosan megbarnulnak. A mérleg úgy néz ki, mintha leégett volna. A megelőző védelem a megfelelő művelési rendszer betartása - különösen a víz tekintetében. Megelőzésként, de már fertőzött Ciprus kezelésére is alkalmas gombaölő szert alkalmazunk. Az érintett részeket eltávolítjuk.

A betegség másik oka, amelyben a tűket barnára szárítják és Cipruson elpusztulnak, a Kabatina thujae gomba fertőzése. Ezeknek a gombáknak a termőteste fekete, de olyan kicsi, hogy jelenlétüket csak alapos ellenőrzéssel lehet kimutatni. Többnyire csak a növény kis részeit érinti a betegség, de ha a fertőzés súlyos, akkor az egész növény elpusztulhat. A kezelés során el kell távolítani és megsemmisíteni a beteg részeket. Az érintett területeket fungicid oldattal kezeljük.

Ha Ciprust a Pestalotia funerea gomba fertőzi meg, ez a pikkelyek sárgulásával és barnulásával, valamint fokozatos csökkenésével nyilvánul meg. Ez a betegség nagyobb valószínűséggel fordul elő olyan személyeknél, akik legyengülnek a helytelen termesztés miatt. Az érintett részeket el kell távolítani és fungiciddel kell permetezni. Meg kell szüntetni a termesztés hiányosságait, amelyek a fa gyengüléséhez vezettek.

A leírt tünetek azonban más okok miatt is előfordulhatnak a növényeken. Ennek oka lehet különböző típusú kártevők, vagy Ciprus helytelen termesztése. Erről azonban a következő szakaszokban.

A ciprusok professzionális utánzatai

Mint megállapítottuk, a betegségeket még Ciprus és a ciprusi család más növényei sem kerülik el. Termesztésük során sok tényezőt kell figyelembe venni, amelyeket figyelembe kell venni a megfelelő élőhely kiválasztásakor. Nem telepíthetünk növényt arra a helyre, ahol azt gondoljuk, hogy elférne. Szabad ültetéskor, de kisebb egyedek cserépben való nevelésekor is ügyelni kell arra, hogy minden fertőzés ne veszélyeztesse más dísznövényeket vagy hasznos növényeket. A Ciprus, Tuja, Ciprus és Borievok utánzatok használatával nem sok problémánk van . Méreteiben (210 cm -ig) alkalmasak a szabad ültetés utánzására is, és kisebb egyedekként különböző típusú és színű cserépben egyre gyakrabban használják a belső terek szépítésére. Kombinálva illóolajok, a valóság illúzióját tökéletes. A karbantartás során csak a port kell törölni a mesterséges Ciprusról, és időnként le kell öblíteni. A PE és PVC alapú anyagok hosszú távú, NONSTOP kültéri használatot garantálnak, évszaktól és időjárási körülményektől függetlenül.