Lépjen kapcsolatba velünk info@hk-green.hu

Ciprus és kártevői

Kártevők

Azt tapasztalta, hogy Ciprusa hirtelen elveszíti életerőjét, nem néz ki egészségesnek, barna, pikkelyei és egész ágai kiszáradnak. Az ok azonban nem lehet betegségek, hanem állati kártevők. Ciprus különböző kártevőkkel fertőződhet meg, amelyek a ciprusi család más fajaiban élősködnek. Cyprušteky, Tuje, Borievky is támadják őket.

Lykokaz tujový

A tenyészidőszak során előfordul Ciprus természetes barnulás a szárítás oldalágak. De ez csak esztétikai probléma, amelyet a száraz alkatrészek eltávolításával könnyen megoldhatunk. Azonban egy hasonló tünet jelezheti a kártevő - Lykokazu tujový - támadását.

Ez a bogár hengeres testű, barna -fekete színű, és eléri a max. 2 mm. Lárvái a kéreg alatt fejlődnek. Különösen az utóbbi években hazánkban nagyobb mértékben támadták meg a Ciprus nemzetség összes fás növényét. Megöli az öreg vagy másképpen legyengült fákat. A kéreg alatt a fába fúródik, amelyben jellegzetes alagutakat hoz létre, aminek következtében a fertőzött gallyak elpusztulnak. A Lycokaza (lykokazut) előfordulását különösen a rendkívül forró és száraz nyáron figyelik meg. Ezen kártevők eltávolítására ajánlott 2 permetezést végezni (14 napos különbséggel) megfelelő rovarirtóval .

Mínerka tujová (cseh molovka)

Ez egy pillangó, amely körülbelül 6 mm -re nő. Szürke, barna és szürke pöttyökkel. Lárvái Ciprus mérlegébe fúródnak, és "átadják" a hajtásokat, aminek következtében a hajtások vezetnek és kiszáradnak. Könnyen eltörik. Ha ez a kártevő ismételten erősen támadja a fiatal Ciprust, akkor elpusztulhat. Ezen lepkék elleni védelmet rajzás után - júniusban - kell alkalmazni. A biotech technikai rovarölő szereket használják, amelyek megakadályozzák a pillangók érését és nem károsítják a környezetet. A fertőzött részeket eltávolítjuk és elégetjük.

Borókapajzs

Ez a kártevő egy féreg. Nagy ellenállás és a fertőzött növényeken való túlélési képesség jellemzi. A nőstényeket körülbelül 1,5 mm átmérőjű fehéres pajzsok védik, a hímek még kisebbek. Egy tipikus jele, hogy Ciprus fertőzött ezzel emlős parazita, hogy a gyapot felfújja képeznek rajta. A pajzsmirigyek erős előfordulásával rendelkező növényekben az általános állapot gyengül, a növekedés lelassul. A pikkelyek sárgulnak, a hajtások és az egész ágak kiszáradnak. Ennek oka a nagy mennyiségű leszűrt gyümölcslé.

Szükséges a lehető leghamarabb fellépni e kártevő ellen. Távolítsa el a fertőzött részeket, és jelentősen hígítsa fel az egész növényt. Ismételt permetezést végezünk rovarölő szerekkel. Ezen férgek testét védő viaszréteg borítja, ezért nedvesítőszert kell hozzáadni a permethez. Célszerű a permetezést körülbelül 10 nap múlva többször megismételni.

Atka

Ciprust is megtámadhatja ez a bosszantó betolakodó. Az atkák apró , vöröses színű pókok. Ciprus fertőzött részein a mérleg fokozatosan barnára fakul. Ez fokozatosan történik a korona belülről kifelé haladva. A pikkelyek porosak és finom pókháló képződik a növény érintett részein. A pókhálóban atkatojás található. Az atka emlős kártevő, és cselekvésének következményei a sérült pikkelyek leesésében, a növény gyenge növekedésében és az egészségtelen megjelenésben nyilvánulnak meg. Súlyos kiújulás esetén a fiatalabb Ciprus meghal.

Az ilyen fertőzött fa megmentéséhez el kell távolítani a fertőzött részeket, fel kell hígítani a koronát egészében. Az eltávolított alkatrészeket meg kell semmisíteni. A kémiai kezelést 10-14 napos időközönként megismételjük akaracid oldatokkal.

A ciprusok professzionális utánzatai

Ciprus , valamint a boróka- és ciprusnövények alkalmasak termesztésre bonsai formájában. Ennek az iparágnak a sikere azonban sok időt vesz igénybe - a hangyamunka gyümölcse nem fog több évig megjönni. A termelőnek nagy tapasztalattal és nagy türelemmel kell rendelkeznie. Az eredmény azonban nem biztos, hogy a kívánt szinten lesz. A növények mesterséges utánzatának gyártói és gyártói is termelésük nagy részét a bonsai előállítására fordítják. Az érdeklődő minden bizonnyal a különböző méretű tűlevelű bonsai széles választéka közül választ. A tűlevelű bonsai utánzatok főként a különböző típusú fenyők utánzásával keletkeznek. Pontos kialakításuk és esztétikai harmóniájuk a használt virágcserepekkel garancia arra, hogy nagyon hatékony kiegészítői lesznek a modern életnek. Bonsai utánzatokat is gyártanak, amelyeket tartós anyagok felhasználásával kültéren kívánnak elhelyezni. Mindazonáltal a professzionális növényutánzatok minden típusában van egy közös vonás - gyakorlatilag karbantartásmentesek.