Lépjen kapcsolatba velünk info@hk-green.hu

Magnólia és betegségei

A magnóliák a fák díszcserjei, amelyek egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert a dísznövénytermesztők körében. A magnóliák szépsége szépségükért beszél a virágzás idején, amikor rengeteg virággal szórják meg őket a vörös, rózsaszín, sárga és fehér élénk árnyalatokban.

Ekkor - kora tavasszal - a legtöbb díszfa még mindig nem virágzik. Tipikus édes illatukkal is felhívják magukra a figyelmet. Virágzás után kiemelkednek gyönyörű nagy leveleik, és a vegetációs időszak vége után érdekes gyümölcsök vannak rajtuk.

Bár a magnólia szívós és nem túl igényes fa, mégis elkerüli a betegségeket és a kártevőket .

Most néhány magnólia betegségről

A magnóliák antracnózisa

Ebben a betegségben a levelek mindkét oldalán legfeljebb 3 mm méretű fekete foltok jelennek meg. Foltokat is kialakíthatnak bronzbarnában vagy vörösben színes szegéllyel - ez azt jelzi, hogy a növényt Botrytis cinerea , Cercospora handelii vagy Pestalotia spp . A betegség hűvös és nedves helyre ültetett növényeket támad meg. Ez a betegség jó vízelvezetéssel megelőzhető, biztosítva a légáramlást és a növény sérült részeinek korai eltávolítását. Kerülni kell a leveleket nedvesítő öntözést, mivel a jelenlévő nedvesség antracnózist okozhat. Ha ezt a betegséget észlelik, védő vegyszeres permetezést kell végezni valamilyen termékkel a levélfestéshez. A permetet szükség szerint 14 nap elteltével meg kell ismételni - 2-3 alkalommal.

Verticillium hervadás

Ezt a betegséget a Verticillium dahliae és a Verticillium albotrum gombák okozzák. A betegség a levelek hervadásával jár , amelyek kezdetben sárgulnak, széleik barnák, a levelek cserzettnek tűnnek. Fokozatosan barna foltok is megjelennek az ágakon. Erre a betegségre jellemző a gyökerek fekete színe . Ebben a betegségben a cserje vagy a fa teljesen elsorvadhat. A fertőzést víz öntözés céljából, fertőzött növényrészek, talaj, szerszámok továbbítják. Ezt a betegséget meg lehet előzni annak biztosításával, hogy a gyökerek ne sérüljenek mechanikusan. A nagy mennyiségű talajt nem lehet egyszerre megváltoztatni, különösen a fertőzött növényeket kellő időben eltávolítják. A fungicidekkel végzett kémiai védelem nem hatékony. Visszatérő betegség esetén át kell térni a területre alkalmasabb Magnólia fajok termesztésére.

Zöld foltos levelek

A levelek zöld foltos megbetegedése egy másik betegség, amely befolyásolhatja a magnóliát . A Cephaleuros virescens algák okozzák. Ezek az algák betegségeket okoznak a bőrű levelekkel rendelkező növények számára, beleértve a magnóliákat is. Az a tény, hogy a növényt megfertőzte ez a betegség, megtalálható abban, hogy a levelek körülbelül 5 mm átmérőjű narancssárga, barna, szürke vagy akár zöld foltokat alkotnak. A levelek főleg érintettek, de a fertőzés gallyakon is megnyilvánulhat, amelyek elakadtak és elváltozások keletkeznek rajtuk. A fertőzést az esővíz terjeszti, és leginkább nedves, meleg környezetben virágzik. A jó talajelvezetés és a megfelelő légáramlás védelmet nyújt a betegség ellen. A rézalapú permeteket kémiai védelemre használják .

Chlorosis magnolia

Ez élettani sárgaság, az egész növény betegsége. A levelek sárgászöldről sárgára válnak. Néha a levelek erei zöldek maradnak, a többi pedig sárgul. A kalcium gyakori klorózis Magnóliában. Kalciózis   általában forró nyarakban nyilvánul meg, de a tavasz esős volt. Ez a betegség felesleges kalciumot okoz a talajban. A kalcium fokozott lúgos reakciót okoz, ami megakadályozza, hogy a növény elegendő mennyiségű vasat szívjon fel. A vasnak növényre van szüksége a fotoszintézishez . Az alkalmatlan kalcium talajok kezelhetők úgy, hogy ammónium -szulfátot adnak a műtrágyához, nagy mennyiségű tőzeghez vagy kis adag porított kénhez . A növények öntözése szerves vasvegyületeket - lignohumátokat - tartalmazó oldattal gyorsabban segít. Korábban vas -szulfát oldat ( zöld skála) bevezetését használták a gyökérrendszerbe. Gyors segítséget is nyújthatunk a fának, ha gyorsan felszívódó vas tartalmával permetezzük.

Magnólia lisztharmat

A betegség fehér lisztes bevonattal nyilvánul meg, különösen a fiatal leveleknél. A levelek megbarnulnak és elkezdenek lehullani. A fertőzött fa kezelésére jó gombaölő permetet kell használni. 2-3 alkalommal megismételjük 7-10 napos időközönként. A növények lisztharmatban szenvednek , amelyeket nem megfelelő élőhelyekre ültetnek, ahol túl meleg van. Egy másik ok a gyenge légáramlás a koronában. A betegség megelőzésére alkalmasabb, mint a beteg növény kezelése. Meg kell akadályozni a spórák terjedését, amit a növényi környezet tisztán tartásával - gyomok, lehullott levelek és növényi maradványok nélkül - lehet biztosítani. A jobb légáramlás biztosítható a felesleges ágak eltávolításával.

A magnolia levelek foltosodása

A Cladosporium, a Pseudomonas syringae és a Septoria egy másik Magnolia -betegséget , nevezetesen a Magnolia levélfoltot okozhat. Ennek a betegségnek a megjelenése apró fekete vagy lila foltokkal nyilvánul meg. A betegség előrehaladtával a foltok fokozatosan megnagyobbodnak, a foltok fehér központtal és sötétlila szegéllyel rendelkeznek. A vegyi védelem érdekében alkalmas és hatékony az egyik spray használata a levélfolt ellen. A permetezést azonnal el kell kezdeni, amint a betegség jeleit észlelik. A permetezést 2-3 alkalommal meg kell ismételni, még két hét múlva is. Mivel ez a betegség főként nedves kertekben fordul elő, ahol a körülmények a legjobbak az eredetéhez és fejlődéséhez, a megfelelő öntözés megfelelő védelem. A betegségekkel fertőzött levelek időben történő eltávolítása szintén nagyon fontos. Szükséges továbbá a jó légáramlás biztosítása a koronában a felesleges és kusza ágak eltávolításával.

Professzionális utánzó üzemek

Három olyan betegséget írtunk le, amelyek sok problémát okoznak a Magnólia számára. Ebből következik, hogy nem teljesen könnyű helyesen és időben diagnosztizálni a betegséget. A kedvenc növény megfelelő kezelését nem könnyű megfelelő mértékben alkalmazni. Ez végzetes következményekhez vezethet - halálhoz. Érdemes lehet gondolkodni egy olyan alternatíván, amely időt és energiát takarít meg nekünk. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy illúziót szerezzünk egy kedvenc növényről még olyan helyeken is, ahol nem lehet termeszteni - a belső térben bárhol rendelkeznie kell egy virágzó Magnólia "mindig zöld" ágával. Illóolaj illatanyagként történő bevitele esetén az illúzió tökéletes. A szakmai utánzásba történő befektetés előnyös és hosszú távú. Ma egyáltalán nem nevezik őket mesterséges virágnak . A gyártáshoz felhasznált anyagoknak köszönhetően hosszú élettartamuk garantált, függetlenül attól, hogy az "üzem" helyszíne belső vagy külső .