Lépjen kapcsolatba velünk info@hk-green.hu

Monstera és betegségei

A szörnyek közé tartoznak népszerű dísznövények beltéren termesztve. Népszerűségük elsősorban szépségükön és igénytelenségükön alapul. Tipikus lyukas levelek és légi gyökerek Szeretek találgatni mindenkit. További előnye, hogy a Szörnyek lassan nőnek, így nincs szükség gyakori élőhely -változtatásra. A tekintélyes idősebb növények esztétikailag nagyon alkalmas díszítőelemek kiegészítik a nagyobb belső tereket. A legismertebb és legműveltebb a Monstera deliciosa.

Mire kell figyelni szörnyeteg termesztésekor?

Betegségek

Levélfolt

Ez az egyik olyan betegség, amelyet Mostery leggyakrabban szenved. Ha barna, vizes foltok képződnek a leveleken, amelyek gyorsan megnagyobbodnak, az oka a túlzott nedvesség. A szörnyeknek szárazabb környezetet kell biztosítaniuk. Öntse a növényt közvetlenül az aljzatba, és ne nedvesítse meg a leveleket. A kevésbé fertőzött leveleket ilyen módon kell gyógyítani. Az erősen fertőzött leveleket el kell távolítani.

Ha a széle a foltok pedig sárga és fekete foltok jelennek meg a felszínen a foltok, akkor Monstera már megtámadta a gombaspórák. Ennek a betegségnek az az oka, hogy túl nehéz szubsztrátot használnak a termesztéshez a Monstery túlzott öntözésével kombinálva. A betegség más közeli növényekről vagy fertőzött eszközökről is átvihető.

A növényt úgy kezeljük, hogy kevésbé öntözzük, és csak az aljzatba. Átáteresztőbb aljzatot fogunk használni, elegendő vízelvezető réteggel és cserepes lyukakkal ellátott virágcserepet. Az összes fertőzött levelet eltávolítjuk, és a növényt ismételt permetezéssel (3-4 alkalommal), körülbelül 10 napos időközönként kezeljük.

A grapefruitlén alapuló természetes készítmény használatakor a felhasználók véleménye eltérő a hatékonyságáról. Hatékonynak tekinthető, ha a betegséget korai stádiumban diagnosztizálják, és azonnal permeteznek. Egyébként az uralkodó vélemény az, hogy nagyon alkalmas növényi táplálkozás kiegészítésére. A betegség elleni küzdelemben jó eredményeket érhetünk el egy vegyi gombaölő szer használata után.

Gyökérrothadás

Ezt a betegséget a növény gyökérzetén található gombák okozzák. A penész gyorsan és könnyen kialakul meleg és nagyon nedves környezetben. A Monster, A betegség által a levelek fordul sárga, és a szárak lágyító és Browning. Az egész növény fokozatosan elhervad, és elpusztulhat. Ha időben felismerjük ennek a betegségnek a tüneteit és azonnal reagálunk a megfelelő módon, meg tudjuk menteni a növényt. Miután eltávolította a növényt az aljzatról, ellenőrizni kell a gyökérzet állapotát. Ha a gyökerek barna színűek és pépesek, a növényen már nem lehet segíteni, és el kell pusztítani. Ha azonban azt tapasztaljuk, hogy a gyökerek nagy része merev és fehér , elkezdhetjük a kezelést. A beteg részeket eltávolítjuk a gyökérrendszerből. A fertőzött leveleket és szárakat is eltávolítjuk. Szükséges továbbá több nem fertőzött levél eltávolítása, hogy biztosítsák az egyensúlyt a föld feletti része és a gyökerek között. A növényt új hordozóba ültetjük. Öntsön fenolos oldatot.

Kártevők

Július

A túl sötét helyen termesztett szörnyeket férgek fertőzhetik meg. Ez egy kis fehér emlős rovar, amelyet fehér bolyhos csomóként regisztrálunk a levelek szárán és alsó oldalán. A fertőzött növény levelei elsorvadnak és sárgulnak. Ha a kártevők előfordulását korán észlelték, akkor a fertőzött részeket alkohollal átitatott ruhával alaposan meg kell törölni. Ha ez nem segít, vagy a támadás kiterjedtebb, akkor rovarirtót fogunk használni.

Atka

Ha a Monstert túl alacsony páratartalmú környezetben termesztjük, más paraziták - atkák - jelennek meg rajta. Az atkák nem rovarok, hanem pókok. Nagyon kicsik, csak nagyítóval láthatók. Előbb regisztráljuk előfordulását a levelek alsó oldalán található tipikus pókháló szerint. Piros színűek és a növényi lé szoptatásából táplálkoznak, ami a növény általános állapotának csökkenéséhez vezet. Az atkák elleni küzdelem nem könnyű. Az atkák gyorsan szaporodnak, és gyorsan ellenállnak a peszticideknek, ezért ismételt permetezéskor különböző hatóanyagú peszticideket kell használni. Fontos a fertőzött levelek eltávolítása és megsemmisítése. Ennek megfelelően növelni kell a páratartalmat.

A szörnyek helytelen termesztésének jelei

Halvány kis levelek és lassú növekedés

Nagyon valószínű, hogy a növény kevés fényt kap. Az árnyék nem illik hozzá.

A levelek barna szélei

Ennek oka lehet a nagyon száraz levegő. A növény harmatosításával megszüntetem a problémát. Hasonló tünetek jelentkeznek a növényen akkor is, ha a virágcserép túl kicsi.

Nincsenek lyukak a levelekben

Ez normális a fiatal leveleknél. Ellenkező esetben a fény és a tápanyagok hiánya okozhatja. Magasabb növényeknél a léggyökereket be kell tolni az aljzatba, vagy meg kell győződni arról, hogy támasz - moha rúddá nőnek.

A levelek gyűrött szélei

Ez télen a fény és a fény hiányát jelzi.

Halvány vagy sárga levelek, fehér foltokkal

A leggyakoribb ok a túl sok fény.

Lehulló levelek

Normális, hogy az idősebb növények alsó levelei leesnek. Ha a levelek gyakrabban esnek, az ok komoly probléma lehet. Figyeljük a felső leveleket. Ha elesés előtt megbarnulnak és kiszáradnak, az oka a magas hőmérséklet. Leggyakrabban télen, ha a növényeket radiátorok közelében helyezik el.

A levelek sárgulása

Ha a levelek sárgulnak, és nem rothadnak, az ok a tápanyagok hiánya. A levelek sárgulnak, lágyulnak és rothadás jelenik meg - az ok a túl sok víz.

Professzionális utánzó növények

A Monstera az egyik legnépszerűbb szobanövény. A jellegzetes, nagyon dekoratív levélalak szerves része számos lakossági és közüzemi belső. A megfelelő termesztési feltételek szükségessége azonban továbbra is korlátozza használatukat. A Monstera professzionális utánzatként számos kivitelben és méretben készül. Minden érdeklődő biztosan a sajátját választja a 40-200 cm -es mérettartományban. Nagyon szépek a külön levelek és a mesterséges indák. A mohagolyóban lógó Monstery díszek vonzóak. A legnépszerűbb és legelterjedtebb Monstery deliciosa mellett más utánzatokat is gyártanak az igényesebb fajok termesztésére. Megfelelő anyagok felhasználásával kültéri telepítésre tervezett mesterséges szörnyek széles választékát is gyártják. Minőségük garantálja az időjárási viszonyokkal szembeni hosszú távú ellenállást.